Vliegtuigen
Is een vliegtuig bouwen moeilijk?

Vliegtuigmodelbouw is redelijk eenvoudig. Maar het is verstandig om eerst je licht op te steken bij een modelvliegclub of modelbouwzaak. Een bouwdoos van een beginners kist is gemaakt voor de beginnende bouwer en met een beetje handigheid en geduld kom je vrijwel altijd tot een bevredigend resultaat. Verder mag je altijd hulp van de modelvliegclub verwachten.
Met welk model kan ik het beste beginnen?

Er is een breed scala aan beginners “kisten”. Een paar uitgangspunten hebben ze gemeen: de motorkisten zijn vrijwel allemaal houtbouw (gemakkelijk te repareren bij schade), de spanwijdte ligt rond de 1,6 meter, de motor (tweetakt) heeft een cilinderinhoud van rond de 6,5cc het zijn een hoogdekkers (vleugels hoog aan de romp) omdat die een grote eigenstabiliteit hebben,
de besturing is vaak beperkt tot richtingroer, hoogteroer en gasregeling.

Echte houtbouwdozen zijn tegenwoordig moeilijk te vinden van trainermodellen. De ARF modellen zijn daarentegen in grote overvloed te verkrijgen en zijn vaak van goede kwaliteit. Een grote aanrader is de ARF trainer Calmato 40 van Kyosho, dit is al jarenlang HET trainermodel voor de beginner met zijn goede vliegeigenschappen.
Waarschuwing: begin nooit met een van die fraaie schaalmodellen, dit zijn beslist geen beginners kisten en zullen je de lol aan het modelvliegen drastisch “de grond in boren”. Bewaar ze voor later, als je het modelvliegen onder de knie hebt gekregen. Dan pas zul je er volop van kunnen genieten.
Welke motor moet ik nemen ?

Een beginners vliegtuig vliegt prima met een 6,5cc motor. Deze zijn verkrijgbaar met of zonder kogellagers. Met kogellagers is een stukje duurder maar het vermogen is hoger en de carburateur is meestal beter dan bij motoren met bronzen lagers. Bovendien gaat een motor met kogellagers langer mee mits er goed wordt mee omgegaan. Het is verstandig een motor te kiezen van 1 van de bekende merken zoals OS-Max of Irvine. Laat je goed voorlichten.
Welke radiobesturing moet ik nemen?

Er is tegenwoordig een enorm aanbod in radiografische besturingen. Neem een set met minstens 4 kanalen en op de 2,4GHz frequentie. Bekende merken zijn Futaba, Graupner, Spectrum, Multiplex en Hitec. Vrijwel alle nieuwe zenders zijn computerzenders zodat je bijvoorbeeld draairichting van de servo’s kunt veranderen en opslaan in het geheugen. De instellingen op deze zenders zijn eenvoudig te veranderen. Tip: Als je je bij een modelvliegclub aansluit overleg dan met de andere clubleden welke zender je het beste kunt kiezen.

Natuurlijk hoef je niet alles nieuw te kopen, hoewel dat wel veiliger is. Dat geldt zowel voor de zender als alle andere benodigdheden. Koop je tweedehands, neem dan iemand mee, die er verstand van heeft. Voor vragen kun je natuurlijk ook altijd bij clubleden terecht.
Kan ik zonder hulp leren vliegen?

Er zijn er, die het gelukt is, maar zij horen tot de grote uitzonderingen en vaak heeft het dan vele modellen gekost. Verstandiger is het om lid te worden van een modelvliegclub en daar gebruik te maken van de instructeurs. Bij Avio Eelde is er bijna altijd een instructeur op het veld aanwezig om te helpen. De meeste krijgen binnen een seizoen het modelvliegen onder de knie. Regelmatig op het veld komen en veel oefenen hoort daar dan wel bij.
Hoe oud moet je minstens zijn?

Bij Avio Eelde geldt een minimum leeftijdgrens van 14 jaar. Het is een geschikte leeftijd gebleken omdat vanaf deze leeftijd de nodige verfijnde coordinatie aanwezig is. Bij het motorvliegen komt ook het risico van de draaiende propellor om de hoek kijken. Een minimum leeftijd is daarom al snel gewenst, ofschoon dat geen garantie is voor oplettendheid!
Moet ik lid worden van een club?

Ja, uiteindelijk is dat onvermijdelijk, maar tevens het meest praktisch. Modelvliegclubs hebben namelijk meestal een vlieglocatie waar het vliegen is toegestaan. Het “zomaar” ergens vliegen heeft risico’s. Bovendien moet je toestemming hebben van zowel de grondeigenaar als ook van de gemeente. In het begin van je modelvlieghobby kun je ook je voordeel doen met informatieve contacten. Avio Eelde eist niet dat je direct lid wordt maar helpt je alvast op weg met adviezen. Op het moment, dat je het eerste model wilt laten invliegen is het verstandig ook clublid te worden en zodoende volop kunt meeprofiteren van de voorzieningen van de modelvliegclub. Lid worden van onze club kost 90,- euro per jaar voor volwassenen en jeugdleden betalen 48 euro per jaar.
Hoe zit het met verzekeringen?

De meeste WA verzekeringen hebben modelvliegen in de polis zitten (fl. 2.500.000, dekking), maar vraag dat wel goed na.